Potaž od brokolija
Potaž od brokolija je kremast i ne sadrži mnogo ugljenih hidrata, hranljiv je i veoma se lako sprema. Sve što je potrebno jeste da obarite brokoli sa malo luka, soli, bibera i maslinovog ulja. Izblendajte sa malo vode u kojoj su se barili, dodajte kiselu pavlaku i parmezan. Odličan potaž gotov za tili čas!
Pečeni brokoli sa belim lukom
Još lakši način za pripremu brokolija je pečenje. Isecite brokoli na manje komade, rasprostrite ih po plehu, začinite sušenim belim lukom, solju, biberom i maslinovim uljem. Pecite u rerni 15 minuta i uživajte u jelu, bilo da ga servirate toplo ili hladno.
Pasta sa brokolijem
Jednostavno se sprema i savršenog je ukusa! Potrebni sastojci:
maslinovo ulje, beli luk, brokoli, pasta po izboru i parmezan.
U tiganj sipajte malo ulja, dodajte beli luk i brokoli i dinstajte dok blago ne omekšaju. Dodajte unapred skuvanu pastu, i kuvajte još nekoliko minuta uz stalno mešanje. Na kraju pospite sa dosta parmezana i uživajte u porodičnom ručku ili pakovanom obroku koji ste poneli na posao.
Pečeni brokoli sa parmezanom
Povrće spremljeno u rerni je neretko ukusnije od mesa. Pomešajte:
sitno iseckan brokoli, prezle, sitno iseckan luk, čedar, so biber i peršun.
Napravite krokete i perite ih u rerni 18-24 minuta. Tako je lako!
Mafini sa brokolijem
Na ovaj način dobićete predjelo, koje će neki čak pripremati i kao glavno jelo. Potrebni su vam pleh za mafine, sitno isečen brokoli, jaja, mleko, so i biber. Rasporedite smesu u modle za mafine i pecite 20 minuta. Servirajte ih bez ičega ili prelivene vašim omiljenim sosom.
Američka salata sa brokolijem
Sveža salata koji Amerikanci obožavaju. Lako se sprema, te je pogodna za one dana kada ne želite mnogo vremena da provedete u kuhinji. Pomešajte ispod navedene sastojke:
brokoli isečen na komade željene veličine; tanko isečena manja jabuka, nariban čedar, iseckan crni luk, niskokalorični majonez, so i biber.
Po želji, možete dodati i nekoliko zrna grožđa.
Brokoli sa sirom
U tiganju pomešajte na pari spremljen brokoli sa jajetom, dodajte malo majoneza, crnog luka, rendanog čedara, rendanog parmezana, so i biber i pecite u rerni 30 minuta, dok sir ne dobije braonkastu boju.
Pesto od brokolija
Pesto od brokolija je izvrsna alternativa pestu od bosiljka, a veoma se lako sprema. Brokoli skuvajte na pari, pomešajte sa rendanim parmezanom, peršunom, belim lukom, maslinovim uljem, solju i biberom. Sve sastojke izblendati dok ne dobijete savršenu pastu koju možete mazati na hleb ili koristiti kao sos za pastu.
Pečeni krompir punjen brokolijem i sirom
Ovo jelo je savršeno za večeru, a sigurni smo da će u njemu uživati cela porodica. Priprema je sledeća:
Operite nekoliko krompira, izdubite ih, premažite ih uljem i pecite u rerni 50-ak minuta. U tiganju otopite puter, dodajte beli luk i brašno, i mešajte jedan minut bez prestanka. Umešajte mleko, so i biber i kuvajte još dva minuta nakon što provri. Dodajte čedar i mešajte dok se ne otopi, a zatim dodajte brokoli. Ovom smesom napunite krompire i servirajte toplo.
Kiš sa brokolijem
Kiš je jelo koje ima sofisticiran izgled, a pravi se od samo šest sastojaka i sprema se 50 minuta. Priprema:
Testo za kiš stavite u okrugli pleh i pecite devet minuta. Izdinstajte luk, zatim dodajte brokoli, čedar, so i biber i prelijte preko testa. Pecite još 35-40 minuta. Brže je nego što ste mislili!
Ovo je samo par predloga za uvrštavanje brokolija u svakodnevnu ishranu. Postoji još mnogo načina na koje možete uživati u ovom povrću bogatom hranljivim sastojcima. Kuvanje je uživanje!