Gulaš, paprikaš, ili čorba od povrća i mesa jeste jelo u kom je paprika glavni sastojak. Često se služi uz krompir, pirinač ili testeninu. Najčešće se pravi u velikim količinama, dugo se kuva na tihoj vatri, pa se preporučuje da se koristi meso koje zahteva dužu termičku obradu. Osnova svakog gulaša su meso (govedina, svinjetina, piletina ili divljač), luk i paprika. Svaki kuvar ima svoj sopstveni način za pripremu gulaša, od mesa do začina koje koristi, tako da se ovo jelo uvek može prilagoditi sopstvenom ukusu.
Kako se sprema tradicionalni gulaš?
Za pripremu tradicionalnog gulaša potrebno je oko 1 kg govedine (ili mesa po izboru), koje se lagano sotira sa 2-3 sitno iseckana luka. Kada luk omekša, dodaju se aleva i tucana paprika, a zatim se meso kuva u sopstvenom soku, sve dok se zapremina znatno ne smanji.
Tada dodate oko litar vode, krompir isečen na kockice, i ostatak začina - so, majčina dušica, kumin, beli luk i biber - u količinama prema ukusu! U pojedinim receptima se navode i paradajz iz konzerve, paprika babura i ostalo povrće. Sve što sada preostaje jeste da pustite da se ukuva što je duže moguće, dok meso potpuno ne omekša, a svi ukusi se sjedine.
Iako se u gulašu najčešće koristi meso, recept se može prilagoditi tako da bude postan, odnosno vegetarijanski. Možete dodati više krompira, pečuraka i drugog povrća, a papriku iseći na veće komade, pa pratiti recept u ostalim delovima.