Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to Main Content
mojrecept.rs
mojrecept.rs
  • Pretraga Pretraga
  • Recepti Recepti
  • Magazin Magazin
  • Proizvodi Proizvodi
  • Kampanja Kampanja
  • MAGGI MAGGI
  • C C
  • THOMY THOMY
  • Prijavljivanje Prijavljivanje
  • MAGGI
  • MAGGI Proizvodi
  • MAGGI Recepti
  • MAGGI Istorija
  • Istorija
  • FAQ
  • Kontaktirajte nas
  • THOMY
  • THOMY Proizvodi
  • THOMY Recepti
Gulaš

Gulaš

Gulaš je tradicionalno mađarsko jelo koje se tokom vremena proširilo duž cele Evrope. Jelo su izmislili mađarski pastiri u srednjem veku, ali se s godinama recept menjao, tako da se danas može sresti u formi gulaša, paprikaša ili čorbe.

Gulaš, paprikaš, ili čorba od povrća i mesa jeste jelo u kom je paprika glavni sastojak. Često se služi uz krompir, pirinač ili testeninu. Najčešće se pravi u velikim količinama, dugo se kuva na tihoj vatri, pa se preporučuje da se koristi meso koje zahteva dužu termičku obradu. Osnova svakog gulaša su meso (govedina, svinjetina, piletina ili divljač), luk i paprika. Svaki kuvar ima svoj sopstveni način za pripremu gulaša, od mesa do začina koje koristi, tako da se ovo jelo uvek može prilagoditi sopstvenom ukusu.

Kako se sprema tradicionalni gulaš?

Za pripremu tradicionalnog gulaša potrebno je oko 1 kg govedine (ili mesa po izboru), koje se lagano sotira sa 2-3 sitno iseckana luka. Kada luk omekša, dodaju se aleva i tucana paprika, a zatim se meso kuva u sopstvenom soku, sve dok se zapremina znatno ne smanji.
Tada dodate oko litar vode, krompir isečen na kockice, i ostatak začina - so, majčina dušica, kumin, beli luk i biber - u količinama prema ukusu! U pojedinim receptima se navode i paradajz iz konzerve, paprika babura i ostalo povrće. Sve što sada preostaje jeste da pustite da se ukuva što je duže moguće, dok meso potpuno ne omekša, a svi ukusi se sjedine.
Iako se u gulašu najčešće koristi meso, recept se može prilagoditi tako da bude postan, odnosno vegetarijanski. Možete dodati više krompira, pečuraka i drugog povrća, a papriku iseći na veće komade, pa pratiti recept u ostalim delovima.

  • facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Kontaktirajte nas
  • Registracija
  • Obaveštenje o privatnosti
  • Kolačići
  • Pravila i uslovi korišćenja
  • Izjava o pristupačnosti