Skip to Main Content
mojrecept.rs
mojrecept.rs
  • Pretraga
  • Recepti
  • Magazin
  • Proizvodi
  • Kampanja
  • C
  • Prijavljivanje
  • Istorija
  • FAQ
  • Kontaktirajte nas

Izvori proteina iz povrća tokom posta

Period posta donosi promene u dnevnu ishranu, ali može biti i prilika da se isprobaju nove stvari. Hrana na bazi biljaka često krije mnogo više hranjivih sastojaka nego što ste mislili, važno je da u ishrani imate zastupljeno sve tokom posta - kao protein.

Predstavljamo vam listu 6 proteina iz povrća koji će vam obezbediti balansiranu ishranu tokom posta.

Kinoa

Kinoa je deo familije drevnih žitarica, koja je kroz hiljade godina pretrpela jako malo genetskih promena. Osim velike količine proteina, sadrži i druge hranjive sastojke poput gvožđa i magnezijuma, ali i veću količinu vlakana od mnogih drugih zrnevlja.

Možete zameniti rižu kinoom u svim posnim receptima, a ova divna žitarica je savršena i za salate, supe i gulaše.

Tofu

Tofu je vegetarijanska hrana koja se dobija iz sojinog mleka. Soja je jako popularna kod vegetarijanaca zbog visokog sadržaja proteina, gvožđa, kalcijuma i fosfora.

Uživajte u raznolikosti primene tofu sira, jer će on preuzeti ukuse iz druge hrane u kojoj se kuva. Pomešajte ga u tiganju sa malo soja sosa, vaših omiljenih začina, uljem susama i malo meda, a možete dodati i belog luka i ostalog povrća.
Možete ga dodati i u svoj jutarnji šejk za dodatni protein tokom perioda posta!

Pasulj

Osim što ima visok sadržaj proteina, pasulj sadrži i druge hranjive supstance potrebne vašem organizmu kao što su gvožđe, cink, magnezijum i vlakna. Preporučuje se za bolju probavu a njegova tekstura ga čini zamenom u mnogim jelima za životinjski protein. Na primer, možete se odlučiti za burger od pasulja tokom posta.

Za burger od pasulja pomešajte konzervu crvenog pasulja, prezle i luk koji ste propržili, par kašika brašna i dodajte omiljene začine. Zatim ga zapecite na srednjoj vatri u tiganju.

Leblebije

Leblebije su bogate vlaknima i proteinima i nezaobilazni su deo mediteranske ishrane. Može se jesti u salati ili gulašu, ali jedno od najpopularnijih jela od leblebije je humus. Pomešajte dve konzerve leblebija sa maslinovim uljem, susamovim kremom (tahini), dva čena belog luka, so, biber, kumin i limunov sok. Možete da eksperimentišete u pogledu količina kako biste dobili savršeni humus za vas. Možete dodati i druge ukuse, poput paprike.

Bademi

Bademi su sjajan izvor proteina - samo 100g badema sadrži 21.15g proteina. Bogati su i vitaminom E, što znači da su važan izvor antioksidanasa. Mogu vam pomoći oko održavanja telesne težine. Konzumiranje badema može imati benefite na kardiovaskularni sistem i može sprečiti pojavu dijabetesa.

Preporučuje se da se badem jede sa ljuskom, kako bi se iskoristili svi hranjivi sastojci. Probajte da zamenite jednu ili dve užine dnevno šakom badema. Tokom posta možete ih iseckati i dodati u salatu, sojin jogurt ili sojino mleko sa žitaricama.

Kikiriki puter

Kikiriki puter je bogat hranjivim sastojcima, koji kada se umereno konzumira, može imati benefite na vaš organizam na duge staze. Osim što je ukusan, sadrži protein, magnezijum, kalijum, vitamine E i B6. Iako je savršen ujutru na parčetu hleba, možete ga dodati u dresing za salatu. Samo pomešajte dve kašike ovih sastojaka: kikiriki puter, soja sos, med, sirće. Zatim dodajte beli luk, đumbir i malo vode kako biste postigli željenu gustinu.

Sa toliko ukusnih izbora, nećete ni znati da postite!

  • facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Kontaktirajte nas
  • Obaveštenje o privatnosti
  • Kolačići
  • Pravila i uslovi korišćenja