Meso treba da se zagreje
Izvadite meso iz frižidera 30-ak minuta pre spremanja. Ostavite ga na sobnoj temperaturi (oko 20°C).
Vodite računa o debljini šnicle
Za odličan stek, meso treba da bude debelo 4-5cm.
Odaberite začine
Veoma je važno da se meso začini pre kuvanja, čak je poželjno da se to uradi i nekoliko sati unapred. So će pomoći mesu da zadrži sokove. Pre stavljanja na roštilj (gril), prebrišite meso ubrusom i ponovo začinite solju. Utrljajte so sa svih strana.
Koristite biber
Biber daje specifičan ukus steku, ali ako odaberete samo mleveni biber, može se stvoriti korica. Za savršeni stek potrebni su vam sitno mleveni, srednje mleveni i krupno mleveni biber. Uzmite nekoliko kuglica, stavite ih u kesu i istucite varjačom, i tako ćete dobiti krupno mleveni biber.
Proverite toplotu
Važno je pogoditi pravu temperaturu pečenja, naročito kada je reč o roštilju. To možete lako proveriti! Stavite šaku iznad površine roštilja (oko 5 cm iznad). Ako možete da držite ruku dve sekunde i ne više, pravo je vreme da stavite meso da se peče.
Koristite termometar
Ako želite savršen stek, potreban vam je termometar. Kada meso dostigne 50-60°C, dobili ste slabo pečen (rare), na 63°C je slabo-srednje pečen (medium-rare), na 70°C je srednje pečen, a na 76°C je dobro pečen stek (well done). Savetuje se da stek sklonite sa vatre kada dostigne temperaturu za 15°C nižu od željene. Razlog tome je što termička obrada mesa ne prestaje u momentu kada ga sklonite sa vatre.
10 minuta masaže čini čuda
Ne morate da umotate meso u foliju. Tokom masaže, vlakna se opuštaju i meso pušta sokove, te se postižu odlična boja i aroma. Ne zaboravite da je strpljen-spašen.
Kada pečete u tiganju
Ringlu uključite na srednje-jaku vatru, stavite meso u tiganj i promrdajte ga malo da se ne bi zalepilo. Pecite oko dva minuta sa svake strane.
Kada pečete u rerni
Zagrejati rernu na 250°C. Meso stavite u sredinu pleha i pecite 1-2 minuta sa svake strane. Izvadite stek, namažite puterom sa svake strane i vratite u rernu. Pecite još 3-5 minuta, u zavisnosti od debljine šnicle, izvadite iz rerne i ostavite da odmori par minuta pre služenja.
Dodajte prilog
Šta je stek bez priloga? Izbor je veliki - od preliva na bazi putera, dinstanih pečuraka, pesto sosa, preko tabulea, pa sve do povrća.