Dodajte slatkasto povrće
Supa ima ukus sastojaka od kojih je pravite. Povrće, kao što su crni i beli luk, celer i šargarepa, je neizostavno u supama. Sotirajte ih na ulju ili puteru, i obavezno proverite da li su dovoljno omekšali i pustili slast, pa ih tek onda ubacite u supu.
Vodite računa o vremenu potrebnom za kuvanje svakog sastojka
Grašak, na primer, bude gotov pre šargarepe. Stavljajte povrće u skladu sa vremenom koje im je potrebno da se skuva, i kuvajte sve zajedno. Isecite povrće na veličinu kašike. Postoji bezbroj recepata za supe. U neke se povrće stavlja krupno sečeno, dok se u druge secka na najsitnije komade. Čak i ako volite supu sa krupnije sečenim povrćem, poželjno je da svaki komad može da stane u kašiku kako biste lako jeli.
Nemojte predugo kuvati supu
Supa ne treba predugo da vri, jer će se povrće i rezanci prekuvati, a meso može da otvrdne. Kada supa proključa, smanjite temperaturu. Na kraju dodajte rezanca.
Kada pravite supu sa rezancima, poželjno je da ih zasebno pripremite. Dodajte ih na samom kraju kuvanja, kako bi poprimili divan ukus ovog izvanrednog jela.
Kada stavljamo kiselu pavlaku?
Ako želimo da dodamo kiselu pavlaku, najbolje je da je malo zagrejemo pre nego što je ubacimo u supu.
Kako se služi supa
Ako je supa jedino jelo, porcija za odraslu osobu treba da iznosi 350 ml. Ako se obrok sastoji iz još jela, porcija treba da iznosi 250ml.
Istaknite jednu ili dve vrste povrća
U zavisnosti od godišnjeg doba, koristite jednu ili dve vrste povrća po izboru, dok ostatak povrća treba da ima sporednu ulogu. Na primer, tokom zime možete potencirati krompir i praziluk, a tokom jeseni šargarepe i pečurke.
Neka se supa prohladi
Koliko god vas mamilo da probate supu čim bude gotova, najbolje je pustiti je da se prohladi. Kada je vrela možete dodati začine koji će pokvariti ukus.
Kada želite da zamrznete supu
Tako je, supu možete čuvati u zamrzivaču. Potrebno je da se pridržavate određenih pravila. Nikada nemojte zamrzavati supu sa rezancima, jer će u tom slučaju rezanca preterano omekšati. Isto tako, povrće treba da ostane čvrsto, jer će se nakon otapanja i prilikom podgrevanja dodatno kuvati.
Ne zaboravite na začine
Ako volite bosiljak, peršun ili ariš, u supi će biti božanstven završni detalj.
Kuvajte što češće i sa apetitom!