Zašto kinoa treba da se nađe na našem meniju?
Kinoa sadrži više proteina od bilo kojih semenki ili žitarica, kao i sve esencijalne aminokiseline. Predstavlja izvanredan izvor kalcijuma, lizina, vitamina B i gvožđa. Dalje, kinoa se lako vari i ne sadrži gluten.
Postoji nekoliko vrsta kinoe
U radnjama, pak, najčešće nailazimo na žutu ili belu kinou, iako se može naći u raznim bojama: roze, crvena, crna, ljubičasta ili narandžasta. Ako se čuva u vakum posudama u frižideru, može da traje mesecima.
Kako se sprema kinoa?
Možda mislite da je priprema kinoe komplikovana, ali je zapravo veoma jednostavna. Najpre je potrebno dobro isprati zrna, jer se prskaju prirodnim pesticidima. Na jednu šolju kinoe potrebno je dodati dve šolje vode. Ako želite puniji ukus, umesto vode možete probati da koristite pileći ili povrtni bujon. Kada počne da ključa, stišajte vatru i ostavite da se kuva još 10-15 minuta, odnosno dok ne ispari sva voda. Kuvana kinoa je rastresita i ima ukus orašastih plodova. Možete je koristiti u salatama, supama, sosovima, vege burgerima, kao puding i sl. Dobar predlog za doručak je kaša od kinoe skuvane u kravljem, sojinom ili bademovom mleku servirana uz omiljeno voće i malo orašastih plodova.
Da li su vas svojstva kinoe zainteresovala? Nadamo se da smo vam dali inspiraciju da je isprobate, uživate u vazdušastoj teksturi, divnom ukusu i svim blagodetima za vaše telo!