Kurkuma je veoma korisna za zdravlje ljudi. Ako se koristi u jelima, ima protivupalna svojstva i snižava holesterol, ali se može koristiti i u kozmetici za posvetljavanje kože. Kurkuma je osnovni sastojak karija, ali se koristi i u mnogim drugim receptima. Uz ovaj začin možete uživati u zdravstvenim benefitima i divnoj boji koju će dati vašim jelima.
Dresing za salate
Kurkumu možete koristiti kao dodatak prelivima za salate. Pomešajte četvrtinu šolje tahinija (susamove paste), tri kašike limunovog soka, dve kašike maslinovog ulja, pola kašike kurkume, pola kašike aleve paprike, i posolite i pobiberite po ukusu.
Marinirana svinjetina
Ako pravite posebnu večeru ili želite da isprobate nove ukuse, savetujemo vam da marinirate meso pre pripreme. Pomešajte pola šolje jogurta sa dva zdrobljena čena belog luka, četvrtinom šolje meda, kašikom limunovog soka i pola kašičice kurkume. Marinirajte meso najmanje 10 minuta, ocedite višak jogurta i spremite meso na uobičajen način. Izvrsno!
Smuti
U blender stavite bananu, šolju ananasa, pola kašike rendanog đumbira, četvrt kašičice kurkume, pola šolje soka od šargarepe, kašiku limunovog soka i šolju bademovog ili sojinog mleka i blendajte dok se sastojci lepo ne sjedine. Dobićete ukusan i zdrav smuti jedinstvene boje i bićete puni energije!