Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to Main Content
mojrecept.rs
mojrecept.rs
  • Pretraga Pretraga
  • Recepti Recepti
  • Magazin Magazin
  • Proizvodi Proizvodi
  • Kampanja Kampanja
  • MAGGI MAGGI
  • C C
  • THOMY THOMY
  • Prijavljivanje Prijavljivanje
  • MAGGI
  • MAGGI Proizvodi
  • MAGGI Recepti
  • MAGGI Istorija
  • Istorija
  • FAQ
  • Kontaktirajte nas
  • THOMY
  • THOMY Proizvodi
  • THOMY Recepti
Lazanje

Lazanje

Lazanje su testenina pravougaonog oblika i smatraju se najstarijom vrstom paste. Potiču iz Napulja. Prvobitni recept za lazanje sastojao se iz govedine skuvane u sosu od paradajza, mocarele i bešamel sosa, ali danas postoji mnoštvo recepata koje možete isprobavati, i uživati u ovom sjajnom jelu.

Lazanje sa mlevenim mesom i bešamel sosom

Za pripremu sosa sa mesom, najpre je potrebno iseckati luk i na puteru ga dinstati sa šargarepom i celerom. Zatim se dodaje meso, crveno vino i sos se kuva dok tečnost ne ispari, uz povremeno mešanje. Dodaje se iseckani paradajz, bosiljak, so, biber i malo vode, i kuva se 20 minuta. Za pripremu bešamel sosa, potrebno je ispržiti 50gr brašna na 50gr putera, postepeno dodavati 500ml mleka, i kuvati dok se ne dobije konzistencija sosa. Začiniti solju i biberom. Malo sosa sa mesom staviti na dno puterom podmazane posude, prekriti listovima testa i bešamelom. Ponavljati ređanje sva tri sloja, i na svaki stavljati po malo rendanog parmezana. Poslednji sloj testa preliti bešamel sosom i posuti parmezanom.

Vegetarijanska lazanja

Sos pripremiti od rikota sira, spanaća i origana. Bundevu iseći na tanke listove. Dno pleha prekriti sa malo sosa od paradajza. Ređati sloj listića od bundeve, sosa od rikota sira, i ponavljati. Na poslednji sloj bundeve staviti sos od paradajza. Peći u rerni sat vremena i 15 minuta.

Lazanja sa piletinom, pečurkama i spanaćem

U tiganju, na malo ulja izdinstati sitno iseckan luk, tucanu papriku, beli luk, pečurke isečene na kolutove, bosiljak i so. Kada pečurke omekšaju i tečnost ispari, dodati spanać, i kada spanać omekša, dodati iseckanu grilovanu piletinu. U zasebnoj šerpi skuvati pileći bujon, mleko, oraščić i so. Kad započne da peni, postepeno dodavati brašno sve dok se ne zgusne i na kraju dodati malo parmezana.
Ređati sloj sosa, lazanja potopljenih u vodu, pilećeg sosa, i sloj mocarele. Ponovi tri puta, tako da poslednji sloj budu sos i sir. Prekriti aluminijumskom folijom i peći 25 minuta. Skloniti foliju i peći još 15 minuta.

Lazanje sa šunkom i sirom

U tiganju otopi puter, dodati sitno iseckan crni luk i pečurke i dinstati 4-5 minuta. Dodati malo brašna i mleka. Kuvati oko 5-7 minuta, dok se ne zgusne, odnosno dok s ne pojave mehurići. Dodati beli kravlji sir i gaudu, i mešati dok se ne otope. Sada dodajte sitno iseckanu šunku, pečurke i peršun. U puterom podmazan pleh ređati sloj lazanja, sloj šmek i pečuraka i to ponoviti. Poslednji sloj posuti sa malo sira. Peći u rerni 40 minuta. Lazanje se mogu spremati na mnogo načina. Budite kreativni, stavite svoje omiljene sastojke i uživajte u ukusnom obroku!

  • facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Kontaktirajte nas
  • Registracija
  • Obaveštenje o privatnosti
  • Kolačići
  • Pravila i uslovi korišćenja
  • Izjava o pristupačnosti