Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to Main Content
mojrecept.rs
mojrecept.rs
  • Pretraga Pretraga
  • Recepti Recepti
  • Magazin Magazin
  • Proizvodi Proizvodi
  • Kampanja Kampanja
  • MAGGI MAGGI
  • C C
  • THOMY THOMY
  • Prijavljivanje Prijavljivanje
  • MAGGI
  • MAGGI Proizvodi
  • MAGGI Recepti
  • MAGGI Istorija
  • Istorija
  • FAQ
  • Kontaktirajte nas
  • THOMY
  • THOMY Proizvodi
  • THOMY Recepti
Rižoto u zdelici

Male tajne za pripremu savršenog rižota

Rižoto je tradicionalno italijansko jelo. Pravi se na sledeći način: prvo se lagano proprže luk i pirinač. Zatim se dodaju voda (ili bujon), razni začini, ili ostali sastojci (plodovi mora, pečurke, piletina) i rezultat je kompletan i izuzetno ukusan obrok. U Italiji, rižoto se servira pre glavnog jela, kao i teleća kolenica (Osso Bucco). U narednim redovima možete pročitati kako da pripremite savršen rižoto.

Stalno mešanje
Kada mešate pirinač tako da vazduh stalno cirkuliše, dobićete čuvenu lepljivu konzistenciju. Sa druge strane, ako ne mešate dovoljno, pirinač će se zalepiti i izgoreće. Kada je reč o savršenom rižotu, znamo da moramo da stalno mešamo pirinač, jer će mu upravo to dati kremastu strukturu.

Ne stavljajte svu vodu odjednom
Ako odjednom stavite svu količinu vode, dobićete bareni pirinač. Vodu (ili bujon) dodajte malo po malo, sačekajte da pirinač upije i tek onda dolivajte još.

Sipajte onoliko vode koliko je potrebno
Zapamtite da je odnos vode i pirinča 4:1 (četiri šolje vode na jednu šolju pirinča).

Kuvajte do željene konzistencije
Kao i pasta, i pirinač treba da bude al dente - skuvan, ali blago čvrst. Ipak, ne pravite sutlijaš!

Koristite manju posudu za kuvanje
Ako je šerpa previše široka, nećete dobiti kremastu strukturu. Isto tako, ako rižoto pravite u velikoj šerpi, sasvim je sigurno da toplota neće biti ravnomerno raspoređena. Odaberite šerpu koja odgovara veličini ringle.

Kuvajte na srednje-jakoj vatri
Pirinač treba pripremati na srednje-jakoj, nikako na slaboj vatri.

Dodajte povrće koje ste unapred pripremili
Ako želite da vam rižoto bude ukusan, povrće koje želite da dodate morate spremiti unapred. Ovo je naročito važno za povrće koje sadrži mnogo vode (spanać, pečurke, mladi luk i sl.).

Na kraju dodajte sir
Parmezan i maskarpone se dodaju na samom kraju kuvanja. Ovo je jedini način na koji možete dobiti kremast i ukusan rižoto.

Sa klasikom nećete pogrešiti
Ako niste pravili rižoto do sada, najbolje je da se držite osnovnog recepta (pileći bujon, sir i maslinovo ulje).

  • facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Kontaktirajte nas
  • Registracija
  • Obaveštenje o privatnosti
  • Kolačići
  • Pravila i uslovi korišćenja