Lisičarka
Žute jestive pečurke voćne arome, bogate vitaminom C i D. Smatraju se "žutim čudima" čume, jer spadaju među najbolje divlje pečurke. Čvrste su, te mogu biti dobra zamena mesu u veganskim jelima. Ne preporučuje se da se jedu u sirovom obliku. Poznato jelo od ovih pečuraka je svakako varivo koje možete začiniti belim lukom i služiti kao prilog glavnom jelu ili uz rižoto, pastu i paprikaš.
Šampinjoni
Ovo su najpoznatije pečurke koje se najčešće sreću u našim marketima i pijacama. Široko se koriste jer imaju malo kalorija i masnoća. Neka su istraživanja, čak, pokazala da sadrže četiri puta više antioksidanasa nego pileća džigerica. Kao supernamirnica, šampinjoni se spremaju u sosovima za paste, kiševima, pune se, griluju, a od njih se čak pravi i gulaš.
Bukovača
Bukovače su veoma rasprostranjena vrsta pečuraka. Veoma su tražene i lako ih je uzgajati. Ukus im je delikatan, boja varira od sive do roze, ljubičaste i žute. Možete ih sotirati sa belim lukom i mladim lukom, spremati u voku, u pitama, pastama, potažima, a čak ih možete i pržiti.
Veliki tamni šampinjoni
Veliki tamni šampinjoni pospešuju imuni sistem, smanjuju rizik od raka, eliminišu zatvor i pomažu u gubitku neželjenih kilograma. Možete ih puniti sirom ili drugim povrćem, spremiti kao sos za paste ili kao zamenu za meso u burgerima, stavljati na bruskete, od njih možete praviti slane tartove, potaže, salate, razne sosove ili ih spremati samostalno kao garnir uz glavno jelo.
Šitake
Šitake su jedinstvena vrsta pečuraka! U poređenju sa drugim povrćem, imaju viši sadržaj vitamina, minerala, antioksdanasa i ostalih nutrijenata. Iako se uglavnom uzgajaju u Aziji, sve veću popularnost stiču i na drugim kontinentima. Možete ih služiti uz kozji sir ili špargle. Isto tako, možete ih dodati salati od kinoe, jelima od pirinča, pastama ili azijskim jelima sa pirinčanim nudlama.
Tamni šampinjoni
Tamni šampinjoni se lako nalaze u marketima, braon su boje, čvrsti su i ukusniji od belih. Imaju visok sadržaj vlakana, proteina i vitamina B, te se i one ubrajaju u superhranu. Štite kardio-vaskularni sistem i pomažu kod zamora. Možete ih stavljati u omlet, puniti ih, praviti potaže, koristiti u sosovima za paste sotirati, dodavati pirinču, stavljati na picu ili jesti sa kiselom pavlakom.
Iako deluju kao obična namirnica, uvođenje pečuraka u ishranu će doprineti vašem opštem zdravlju, a obroci će postati ukusniji. Nastavite da istražujete recepte za jela od pečuraka i uživajte u blagodetima koje ćete osetiti u svom organizmu!