Škampi
Mnogima od nas su upravo škampi plodovi mora koje najčešće srećemo. Mogu se jesti kao glavno jelo, u pasti, salatama ili na pici. Najpoznatiji recept za pripremu su škampi sa puterom i belim lukom. Za početak, potrebno je oljuštiti škampe, ukloniti venu sa leđa i oprati. Puter grejati u tiganju dok ne prestane da peni. Beli luk zdrobiti nožem i dodati u puter, a zatim iscediti i malo limunovog soka. Dodati škampe i dinstati 4-5 minuta, dok ne dobiju roze boju. Prebaciti u tanjir i preliti sosom od belog luka, putera i limuna.
Dagnje
Kada kupujemo dagnje, ono o čemu najpre vodimo računa jeste da im je oklop zatvoren, a izbegavamo one koje su već stavljene na led. Najlakši način za pripremu jeste kuvanje u sosu od belog luka i vina. Najpre je potrebno očistiti spoljašnjost nožem i sunđerom, ukloniti kamenac (što je više moguće) i voditi računa da se ne oštete. Kada se očiste, potrebno je da se ispiraju u nekoliko voda. U tiganju zagrejati puter i ulje, pa dodati nekoliko čenova belog luka i vino i pustiti da proključa. Ubaciti dagnje, dobro promešati i poklopiti. Kuvati pet minuta. Ako se za to vreme ne otvore sve školjke, ostaviti još pet minuta. Špatulom vaditi dagnje i preliti sosom koji je ostao u šerpi.
Hobotnica
Najčuveniji recept za pripremu hobotnice jeste hobotnica na mediteranski način. Potrebni sastojci su hobotnica, puter, beli luk, limun, crveno vino, so i biber. Hobotnicu očistiti i iseći na komade željene veličine. Kuva se 50 minuta, nakon čega se vadi iz vode i ljušti. Prebaciti u tiganj sa istopljenim puterom, dodati vino i beli luk, i kuvati dok meso ne dobije zlatnu boju. Kada vino ispari dodati limunov sok, so i biber.
Lignje
Ako želite da uživate u ukusnoj porciji liganja, a želite da ih brzo spremite, onda su lignje na žaru pravi izbor. Očistite ih, i pripremite marinadu od limunovog soka, belog luka, origana, soli i bibera. Kada lignje odstoje u marinadi pola sata, prebacite ih na gril i pecite dva minuta sa svake strane. Iako može delovati da se ne spremaju lako, ono što je zagarantovano jeste da ćete prosto uživati u zdravom obroku koji obiluje vitaminima i ostalim hranljivim materijama.