Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to Main Content
mojrecept.rs
mojrecept.rs
  • Pretraga Pretraga
  • Recepti Recepti
  • Magazin Magazin
  • Proizvodi Proizvodi
  • Kampanja Kampanja
  • MAGGI MAGGI
  • C C
  • THOMY THOMY
  • Prijavljivanje Prijavljivanje
  • MAGGI
  • MAGGI Proizvodi
  • MAGGI Recepti
  • MAGGI Istorija
  • Istorija
  • FAQ
  • Kontaktirajte nas
  • THOMY
  • THOMY Proizvodi
  • THOMY Recepti
Plodovi mora

Plodovi mora

Plodovi mora su osnova zdravog jelovnika. Ukusni su, sadrže malo kalorija, sprečavaju nastanak holesterola, snižavaju krvni pritisak i telu obezbeđuju optimalnu količinu minerala i vitamina. Postoji mnogo vrsta morskih plodova i još više načina na koje se mogu pripremiti. Hajde da otkrijemo neke od njih!

Škampi

Mnogima od nas su upravo škampi plodovi mora koje najčešće srećemo. Mogu se jesti kao glavno jelo, u pasti, salatama ili na pici. Najpoznatiji recept za pripremu su škampi sa puterom i belim lukom. Za početak, potrebno je oljuštiti škampe, ukloniti venu sa leđa i oprati. Puter grejati u tiganju dok ne prestane da peni. Beli luk zdrobiti nožem i dodati u puter, a zatim iscediti i malo limunovog soka. Dodati škampe i dinstati 4-5 minuta, dok ne dobiju roze boju. Prebaciti u tanjir i preliti sosom od belog luka, putera i limuna.

Dagnje

Kada kupujemo dagnje, ono o čemu najpre vodimo računa jeste da im je oklop zatvoren, a izbegavamo one koje su već stavljene na led. Najlakši način za pripremu jeste kuvanje u sosu od belog luka i vina. Najpre je potrebno očistiti spoljašnjost nožem i sunđerom, ukloniti kamenac (što je više moguće) i voditi računa da se ne oštete. Kada se očiste, potrebno je da se ispiraju u nekoliko voda. U tiganju zagrejati puter i ulje, pa dodati nekoliko čenova belog luka i vino i pustiti da proključa. Ubaciti dagnje, dobro promešati i poklopiti. Kuvati pet minuta. Ako se za to vreme ne otvore sve školjke, ostaviti još pet minuta. Špatulom vaditi dagnje i preliti sosom koji je ostao u šerpi.

Hobotnica

Najčuveniji recept za pripremu hobotnice jeste hobotnica na mediteranski način. Potrebni sastojci su hobotnica, puter, beli luk, limun, crveno vino, so i biber. Hobotnicu očistiti i iseći na komade željene veličine. Kuva se 50 minuta, nakon čega se vadi iz vode i ljušti. Prebaciti u tiganj sa istopljenim puterom, dodati vino i beli luk, i kuvati dok meso ne dobije zlatnu boju. Kada vino ispari dodati limunov sok, so i biber.

Lignje

Ako želite da uživate u ukusnoj porciji liganja, a želite da ih brzo spremite, onda su lignje na žaru pravi izbor. Očistite ih, i pripremite marinadu od limunovog soka, belog luka, origana, soli i bibera. Kada lignje odstoje u marinadi pola sata, prebacite ih na gril i pecite dva minuta sa svake strane. Iako može delovati da se ne spremaju lako, ono što je zagarantovano jeste da ćete prosto uživati u zdravom obroku koji obiluje vitaminima i ostalim hranljivim materijama.

  • facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Kontaktirajte nas
  • Registracija
  • Obaveštenje o privatnosti
  • Kolačići
  • Pravila i uslovi korišćenja