Za pripremu pohovanog mesa se koristi meso bez kostiju isečeno na tanke šnicle. Od vrsta mesa se koriste govedina, svinjetina ili piletina. Meso se istuče čekićem za meso, a isti efekat se postiže i oklagijom. Meso se na ovaj način omekšava i trebaće mu manje vremena za termičku obradu.
Najčešće se meso uvalja u smesu od umućenih jaja i mleka, a zatim u mešavinu brašna i omiljenih začina. Izbor je veliki, pa u zavisnosti od ukusa ili jela koje spremate, možete koristiti ljute začine ili začinsko bilje. Na primer, možete koristiti samo so i biber ili probati da dodate malo đumbira u prahu, karija ili aleve paprike. Ako želite da meso bude baš hrskavo, na kraju ga možete uvaljati u prezle. Pržiti u vrelom ulju.
Prilog uz pohovano povrće najviše zavisi od začina koje ste koristili, ali i od vrste mesa. Kombinacija pohovane svinjetine i pečuraka je stari dobri klasik, dok su pečurke u sosu od kisele pavlake idealne kao prilog pohovanoj piletini. Pečurke možete zameniti omiljenim grilovanim povrćem ili salatom.
Pohovano meso se obično servira uz neki sos. Povrće se kuva zajedno sa sosom, a meso se servira preko toga, kako bi se svi ukusi sjedinili. Najbolji izbor su sos na bazi paradajza ili sos od kisele pavlake.