Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to Main Content
mojrecept.rs
mojrecept.rs
  • Pretraga Pretraga
  • Recepti Recepti
  • Magazin Magazin
  • Proizvodi Proizvodi
  • Kampanja Kampanja
  • MAGGI MAGGI
  • C C
  • THOMY THOMY
  • Prijavljivanje Prijavljivanje
  • MAGGI
  • MAGGI Proizvodi
  • MAGGI Recepti
  • MAGGI Istorija
  • Istorija
  • FAQ
  • Kontaktirajte nas
  • THOMY
  • THOMY Proizvodi
  • THOMY Recepti
Puter

Puter

Puter je namirnica čije je poreklo podjednako bogato kao i njegov ukus. Oduvek se smatra dragocenim, i osim toga što se koristi u kulinarstvu, puter ima i mnoge druge primene. U pojedinim kulturama se koristi kao kozmetičko sredstvo, lek ili deo verskih obreda.

Ako se jede umereno, puter je veoma koristan za zdravlje. Sadrži vitamine A, E i K2 i predstavlja dobar izvor antioksidanasa. Sve od navedenog blagotvorno utiče na naše kosti, oči, pa čak i na zdravlje štitne žlezde.

Kako se puter dobija?

Puter se dobija iz pavlake koja se odvaja iz svežeg mleka. Posle se, uz žustro mešanje, odvaja tečnost i dobija se puter. U fabrikama se za dobijanje putera koristi centrifugalna sila koja za kratko vreme može da napravi velike količine putera, ali ga možete napraviti i u sopstvenom domu!

Na koje sve načine možemo koristiti puter?

Aroma i tekstura savršenih kolača i sosova uglavnom zavisi upravo od putera. Najpoznatiji šefovi kuhinja znaju da je puter tajna najukusnije hrane, a u nastavku saznajte na koje sve načine može koristiti puter kako biste dobili savršeno ukusna jela.

Aromatični puter

Aromatični puter možete koristiti kada spremate jela u tiganju, a možete ga dodavati u sosove. U malo maslinovog ulja potopite nekoliko čenova belog luka, a zatim ga izvadite. U zasebnoj činiji pomešajte pakovanje putera sa ovim uljem - ono će puteru dati ukus i bolju teksturu. Možete dodati sveže začinsko bilje, sitno seckani luk ili začine. Umotajte puter u prijanjajuću foliju i čuvajte ga u frižideru.

Sosovi za paste

Svi sosovi imaju bogatiji ukus i finiju teksturu ako se u toku kuvanja u njih doda malo putera.

Dodatak maslinovom ulju

Kada sotirate namirnice u maslinovom ulju, polovinu maslinovog ulja zamenite puterom, i osetićete da je tako spremljena hrana punijeg ukusa.

U potažima

Samo mala količina putera može da običan potaž pretvori u zaista čarobno jelo!

  • facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Kontaktirajte nas
  • Registracija
  • Obaveštenje o privatnosti
  • Kolačići
  • Pravila i uslovi korišćenja
  • Izjava o pristupačnosti