Ako se jede umereno, puter je veoma koristan za zdravlje. Sadrži vitamine A, E i K2 i predstavlja dobar izvor antioksidanasa. Sve od navedenog blagotvorno utiče na naše kosti, oči, pa čak i na zdravlje štitne žlezde.
Kako se puter dobija?
Puter se dobija iz pavlake koja se odvaja iz svežeg mleka. Posle se, uz žustro mešanje, odvaja tečnost i dobija se puter. U fabrikama se za dobijanje putera koristi centrifugalna sila koja za kratko vreme može da napravi velike količine putera, ali ga možete napraviti i u sopstvenom domu!
Na koje sve načine možemo koristiti puter?
Aroma i tekstura savršenih kolača i sosova uglavnom zavisi upravo od putera. Najpoznatiji šefovi kuhinja znaju da je puter tajna najukusnije hrane, a u nastavku saznajte na koje sve načine može koristiti puter kako biste dobili savršeno ukusna jela.
Aromatični puter
Aromatični puter možete koristiti kada spremate jela u tiganju, a možete ga dodavati u sosove. U malo maslinovog ulja potopite nekoliko čenova belog luka, a zatim ga izvadite. U zasebnoj činiji pomešajte pakovanje putera sa ovim uljem - ono će puteru dati ukus i bolju teksturu. Možete dodati sveže začinsko bilje, sitno seckani luk ili začine. Umotajte puter u prijanjajuću foliju i čuvajte ga u frižideru.
Sosovi za paste
Svi sosovi imaju bogatiji ukus i finiju teksturu ako se u toku kuvanja u njih doda malo putera.
Dodatak maslinovom ulju
Kada sotirate namirnice u maslinovom ulju, polovinu maslinovog ulja zamenite puterom, i osetićete da je tako spremljena hrana punijeg ukusa.
U potažima
Samo mala količina putera može da običan potaž pretvori u zaista čarobno jelo!