Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to Main Content
mojrecept.rs
mojrecept.rs
  • Pretraga Pretraga
  • Recepti Recepti
  • Magazin Magazin
  • Proizvodi Proizvodi
  • Kampanja Kampanja
  • MAGGI MAGGI
  • C C
  • THOMY THOMY
  • Prijavljivanje Prijavljivanje
  • MAGGI
  • MAGGI Proizvodi
  • MAGGI Recepti
  • MAGGI Istorija
  • Istorija
  • FAQ
  • Kontaktirajte nas
  • THOMY
  • THOMY Proizvodi
  • THOMY Recepti
Šargarepa

Šargarepa

Šargarepa je povrće koje je svetlonarandžaste boje, a raste dva puta godišnje. Koren je jestivi deo ove biljke, a može se jesti sirov, kuvan ili u obliku soka. Šargarepa je veoma popularno povrće koje se koristi u mnogim jelima i mnogim svetskim kuhinjama.

Zašto je šargarepa dobra za nas

Šargarepa je najpoznatija po visokom sadržaju vitamina A , koji pomaže dobar vid. Pored toga, šargarepe su izvrstan izvor antioksidanasa, vlakana i beta-karotena, koji je zaslužan i za boju šargarepe. Sadrži i gvožđe, vitamin C i kalijum. Zbog svih ovih nutrijenata, šargarepe pozitivno utiču na varenje i imunitet. Šta više, odlične su za cirkulaciju i opšte stanje kardio-vaskularnog sistema. Šargarepe sadrže i materije koje štite zube od bakterija i pomažu u rešavanju problema sa desnima i zubima.

Priprema

Šargarepe su ukusne i redovan su sastojak mnogih jela, jer se mogu spremati u rerni, u salatama, sokovima, pa čak i dezertima, za šta je doličan primer torta od šargarepe. Šargarepe su i neizostavan sastojak supa i paprikaša.

Sirove šargarepe

Kada želite sok od voća i povrća, šargarepe možete kombinovati skoro sa bilo kojim drugim sastojcima, a svakako je jedna od najukusnijih kombinacija šargarepe i jabuke! Ako želite da salata sadrži više hranljivih sastojaka i ima bolju teksturu, samo ubacite par tanko isečenih (žilijen) ili izrendanih šargarepa.

Pečene šargarepe

Uz dobro odabrane ostale sastojke, šargarepa sečena u rerni je izvanredan prilog. Potrebno je da očistite šargarepe, stavite ih na poslužavnik obložen papirom za pečenje, poprskate maslinovim uljem, medom, solju i biberom. Posle 40 minuta pečenja na 175°C, možete uživati u veoma ukusnom jelu! Poslužite ga uz pečenu piletinu ili toplu salatu.

Šargarepe u dezertima

Ako volite ukus šargarepe i jednostavne recepte, možete dodati rendanu šargarepu u mafine koje imaće pravite, uz malo orašastih plodova i suvog grožđa.

  • facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Kontaktirajte nas
  • Registracija
  • Obaveštenje o privatnosti
  • Kolačići
  • Pravila i uslovi korišćenja