Moderna svakodnevnica stavlja pred nas obaveze koje je nekada teško ispuniti.
Pravilna ishrana, briga o sebi i porodici i poslovni zadaci svakoga dana postavljaju pred nas izazove kojima treba doskočiti.
Stižemo u pomoć sa novim C Super Supama

Nastale pažljivim procesom proizvodnje i brižljivo biranim sastojcima C Super Supe obogaćene su vitaminima C, B6 i B12, koji doprinose normalnoj funkciji imunog sistema.

Probajte kremaste ukuse supe sa brokolijem, karfiolom i spanaćem, osvežavajuću supu od povrća sa dodatom kurkumom ili izaberite ukus bistre pileće supe sa đumbirom.  
 
Vaše je samo da probate – a mi se brinemo o bogatstvu ukusa i savetima pomažemo da postignete balansiranu ishranu. 
 

Koraljka Novina

Pročitajte još o dobrobitima vitamina C, B6 i B12 od Nestlé nutricionistkinje Koraljke Novina Brkić:  

Vitamini C, B6 i B12 doprinose normalnoj funkciji imunološkog sistema, funkcionisanju nervnog sistema i normalnom metabolizmu stvaranja energije. Takođe doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti. 

Raznovrsna, balansirana ishrana, fizička aktivnost kao deo dobrih životnih navika su veoma važni. 

Vitamin B12

Vitamin B12 (cijanokobalamin) je vitamin B grupe rastvorljiv u vodi.  U organizmu reguliše formiranje krvnih zrnaca i apsorpciju gvožđa.  Može se smatrati i svojevrsnim protivzapaljenskim vitaminom, jer održava u granicama normalnog  nivo homocisteina -molekula koje u organizmu podstiču zapaljenske  procese. U slučaju nedostatka B12 vitamina dolazi do perniciozne anemije te deficita krvnih zrnaca. Kod ljudi ovaj vitamin je neophodan za zdrav nervni sistem, te prevenciju kardio-vaskularnih bolesti.  Apsorbujemo ga iz hrane životinjskog porekla:  mesa, ribe, jaja, iznutrica. Stoga se suplementacija ovim vitaminom obavezno preporučuje osobama koje slede veganski način ishrane.   

Vitamin C  (askrobinska kiselina)  

Vitamin C je najviše proučen vitamin poznat kao snažan antioksidans koji promoviše odbranu kože i sluzokože od oksidacionog stresa uzrokovanog faktorima okoline.  U organizmu ima veoma važne uloge: neophodan je u sintezi kolagena, pomaže funkciju odbrambenog sistema organizma tako što podstiče aktivnost belih krvnih zrnaca i povećava nivo interferona, odgovor antitela i lučenje hormona timusa. Uz to pomaže u apsorpciji gvožđa, a samim tim i formiranje crvenih krvnih zrnaca, deluje kao antihistaminik te na taj način može da pomogne u olakšavanju simptoma alergija.  Popularnosti ovog  vitamina značajno je doprineo dvostruki nobelovac dr Linus Pauling koji je prvi spoznao izrazitu važnost vitamina C za održavanje snažnog imunološkog sistema.  Danas znamo da vitamin C doprinosi odbrambenoj sposobnosti organizma, jer pruža podršku za različite ćelijske funkcije urođenog i stečenog imuniteta.   

Hrana bogata vitaminom C jesu grupe voća i povrća koje  treba konzumirati sveže:  paprika, brokoli, južno voće ( grejp, mandarina, pomorandža i limun) ali i zapostavljeni nar, te šipak. U zimskim mesecima je svakako  veoma popularan zimski specijalitet kiseli kupus. Visok sadržaj vitamina C takođe imaju i karfiol i prokelj. 

Vitamin B6 

Vitamin B6 (piridoksin) ima važnu ulogu u održavanju brojnih funkcija našeg organizma: učestvuje u razgradnji belančevina, stvaranju crvenih krvnih zrnaca, u regulaciji hormonske aktivnosti, metabolizmu stvaranja energije, doprinosi normalnom funkcionisanju imunološkog sistema te utiče na normalnu psihološku funkciju.  Ovaj vitamin je neophodan za ćelijsku deobu,  zato ima važnu ulogu u  pravilnoj funkciji imunološkog sistema, mukozne membrane, kože, crvenih krvnih zrnaca i radu mozga, te tokom trudnoće. Široko je rasprostranjen u hrani, a bolji izvori ovog vitamina su integralne žitarice, orašasti plodovi i mahunarke.  

 

Office of Dietary Supplements; ODS, Office of Disease Prevention, Office of Director, National Institutes of Health, Department of Health and Human Services USA link: Vitamin B12 - Consumer (nih.gov) // Vitamin B6 - Health Professional Fact Sheet (nih.gov) // Balz F. Antioxidant vitamins and heart disease. Presented at the 60th Annual Biology Colloquium, Oregon State University, Corvallis, Oregon, February 25, 1999. // Hemilä H. Does vitamin C alleviate the symptoms of the common cold? A review of current evidence. Scand J Infect Dis 1994;26:1–6.