Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to Main Content
mojrecept.rs
mojrecept.rs
  • Pretraga Pretraga
  • Recepti Recepti
  • Magazin Magazin
  • Proizvodi Proizvodi
  • Kampanja Kampanja
  • MAGGI MAGGI
  • C C
  • THOMY THOMY
  • Prijavljivanje Prijavljivanje
  • MAGGI
  • MAGGI Proizvodi
  • MAGGI Recepti
  • MAGGI Istorija
  • Istorija
  • FAQ
  • Kontaktirajte nas
  • THOMY
  • THOMY Proizvodi
  • THOMY Recepti
tikvice

Tikvice

U savremenoj kuhinji tikvica se smatra povrćem, iako je zapravo voćka. Dolazi nam sa američkog kontinenta, ali su vrste koje najčešće viđamo razvijene u severnoj Italiji u drugoj polovini 19. veka.

Tikvica može biti zelene, svetlozelene i žute boje, a jede se sirova ili termički obrađena. Obično se bere kada dostigne veličinu od 20 cm - kada bi se ostavila da dodatno raste, bila bi zrela, ali ne i jestiva. Ono što karakteriše ovo povrće jeste činjenica da može da zameni drugu hranu koja je bogata ugljenim hidratima i mastima.

Blagodeti tikvica

  • Pomaže varenje
  • Tikvice predstavljaju izuzetan izvor vlakana koja pomažu varenje. Isto tako, voda koju tikvice sadrže čini ih idealnom hranom za ljude koji imaju problema sa varenjem.
  • Hidrira
  • Udeo vode u tikvicama je oko 95%, a imaju i visok sadržaj elektrolita koji pomažu varenje i blagodetno utiču na kožu.
  • Reguliše holesterol
  • Visok sadržaj vlakana, vitamina A i vitamina C u ovom povrću regulišu nivo holesterola u krvi.
  • Predstavlja dobar izvor antioksidanasa
  • Antioksidansi su vitamini i minerali koji pomažu zdravlje ćelija u organizmu. Većina antioksidanasa iz tikvice se nalazi u njenoj kori, tako da se savetuje da se iskoristi svaki deo ovog povrća.

Kako se tikvica koristi?

Pečene tikvice
Isecite tikvicu na parčiće, kao kada sečete krompir za pravljenje pomfrita. U činiji pomešajte belance, malo mleka, šaku rendanog parmezana i šaku prezli. Dodajte omiljene začine, i uvaljajte tikvicu u ovu smesu. Pecite u rerni 25-30 minuta, i dobićete preukusno jelo bogato vitaminima, koje će deca obožavati!

Nudle od tikvica (takozvane "zudle")
Ako želite da smanjite udeo ugljenih hidrata u svom jelovniku, pokušajte da od tikvice napravite "pastu". Isecite veoma tanke trake, nalik na oblik špageta. Sotirajte na malo maslinovog ulja i belog luka 5-7 minuta, dok ne budu al dente. Poslužite sa svojim omiljenim sosom.

Salata od sirovih tikvica
U činiji pomešajte tanke kolutove tikivce, listove sveže nane, mirođiju, mladi luk i feta sir. Dodajte malo limunovog soka, soli i bibera. Ovo je jednostavna salata izuzetnog ukusa!

  • facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Kontaktirajte nas
  • Registracija
  • Obaveštenje o privatnosti
  • Kolačići
  • Pravila i uslovi korišćenja