Za većinu nas, ukus je prvi faktor koji odlučuje u izboru hrane. Zdrava ishrana se pogrešno vezuje za nedostatak ukusa, restriktivnim i lošim dijetama. Ukus ne bi smeo da nedostaje iz zdrave ishrane.
Uloga ukusa u zdravoj ishrani
Hrana nije samo za preživljavanje, ona je i jedno od najvećih životnih zadovoljstava. Bez obzira koliko vam je izbalansirana ishrana, nije održivo ako joj nedostaje ukus i ako se u potpunosti odreknemo hrane koju volimo. Dok god dobijamo potrebnu dnevnu dozu energije od hranjivih sastojaka (celo zrno ili pahuljice, voće, povrće, semenke, mleko, jaja, riba, meso) male porcije hrane najviše volimo (slatkiši, grickalice i proizvodi sa visokim nivoom masti) su prihvaćene.
O ukusima se ne raspravlja ali mogu da se nauče. Navike ishrane kod dece i blizanaca su dosta istraživane, sa zaključkom da društveno okruženje utiče na odabire hrane mnogo više nego geni. Deca stvaraju svoje navike kroz porodicu. Ako neko ne voli brokoli u porodici, to nije genetski, to je isključivo izbor formiran različitim faktorima i predrasudama o ukusu povrća.
Edukacija ukusa
Sa malo napora i uz progres navike ishrane se mogu promeniti. Čak iako volite pomfrit, šniclu, gulaš i salatu kao dekoraciju, ne znači da ne možete načiti sebe da volite salatu.
Usvojiti zdrav način ishrane se radi postepeno, ne dan za dan ili od ponedeljka. Postepeno uvođene hrane koja je hranjivija i smanjenje količine ili učestalosti obroka dovećšće do zdravijih, novih navika.
Vremenom salate će postati glavno jelo obroka, a čak ćete i želeti salatu nakon par dana bez nje. Može se desiti da nakon putovanja na kome ste probali najukusnija tradicionalna jela prihvatite lakši meni sa mnogo salata i voća. I ovo nije zato što želite da izgubite 2kg koji su se nakupili tokom praznika, već zato što će telo tražiti lakšu hranu, nešto na šta se navikli.
Ukus i blagostanje
Blagostanje nakon obroka se postiže kroz tri važna faktora: društvo, ukus i hranjive vrednosti. Dobro društvo za stolom može čak i da promeni percepciju ukusa hrane. Ravnoteža između ukusa i hranjive vrednosti je ključna, a sada nam je lakše da dostignemo ravnotežu uz pomoć mnoštva recepata koji predlažu zdravije varijante običnih jela.
Šta je potrebno? Malo vremena da shvatime šta zaista volimo, čega se možemo odreći i šta možemo da pretvorimo u zdraviju opciju na našem meniju.