Bilje se od davnina koristi u kulinarstvu i medicini. Veoma su korisni za ljude, jer poboljšavaju cirkulaciju i varenje. Snažan miris potiče od ulja koja se nalaze u listovima ili stabljikama bilja. Zbog toga se aromatično bilje koristi i u aromaterapiji i spravljanju parfema. U kulinarstvu se koriste u svežem i sušenom obliku. Iako sveže bije ima intenzivniju aromu, uz par trikova ćete i sa sušenim biljem dobiti podjednako ukusna jela. Lako se uzgajaju i kod kuće, čak iako nemate baštu - možete ih zasaditi u konzerve ili obične saksije.
U nastavku vam predstavljamo najpoznatije začinsko bilje:
Peršun - Peršun se često koristi za dekoraciju jela (humusa ili supa), ali se može koristiti i u salatama umesto kupusa ili začine salate. Za mariniranje mesa koje ćete spremati na roštilju možete koristiti mešavinu maslinovog ulja, limunovog soka, peršuna i začina.
Bosiljak - Bosiljak je izvrstan u salatama sa paradajzom, mocarelom i balsamiko sirćetom, a nezamenljiv je sastojak pesto sosova i pasti.
Mirođija - Mirođija je bilje intenzivnog ukusa i savršeno se slaže sa jelima od krompira ili kisele pavlake.
Origano - Origano je odličan izbor za začinjavanje morskih plodova i crvenih sosova.
Nana - Nana ima najrazličitiju primenu, jer se može koristiti i u slanim jelima i u dezertima. Iako je savršen izbor za pripremu jagnjetine, koristi se i za dekoraciju dezerata i limunada.
Ruzmarin - Ruzmarin se najčešće koristi u pripremi pečenih krompira ili jagnjetine.