Način pripreme
Pre sečenja na žilijen morate iseći vrhove i donje delove povrća. Tako ćete dobiti jednake parčiće koji se lako pripremaju. Iako se obično povrće ljušti da bi se seklo na žilijen, to je apsolutno stvar izbora. Ako ostavljate povrće sa korom, vodite računa samo da ga temeljno operete. Nemojte žuriti i pazite na prste, naročito ako koristite nož.
Sečenje nožem
- 1. Dobro operite povrće, nož i dasku za sečenje;
- 2. Isecite vrhove i donje delove povrća kako biste dobili oblik nalik na pravougaonik. Ako je povrće dugačko, kao šargarepa, isecite ih na pola kako bi vam bilo lakše za rad;
- 3. Polovine isecite po dužini na trake od oko pola cm;
- 4. Okrenite ih, poređajte po 2-3 jednu na drugu i počnite da sečete tanke tračice. Obavezno zaštitite prste. Najvažnije je da tračice budu jednake, bez obzira na to koliko brzo ili sporo sečete;
- 5. Sada ih možete spremati - stavite ih uz šniclu koju ćete peći u rerni ili ih ispržite. Ovako isečeno povrće možete jesti sirovo i koristiti u salatama.
Sečenje rendetom sa posebnim nastavkom za žilijen
- 1. Dobro operite povrće i rende;
- 2. Ako vaš uređaj ima posudu za povrće, postavite je, a ako nema, stavite bilo koju posudu ispred rendeta;
- 3. Pre nego što počnete sa sečenjem, proverite da li su posuda i rende na stabilnoj površini;
- 4. Kao i kod sečenja nožem, presecite povrće na pola ako je predugačko, ili ako ne može da stane u otvor uređaja;
- 5. Uz pribor priložen uz rende isecite polovine povrća;
- 6. Sada spremite povrće isečeno na žilijen onako kako želite!
Uz ovakav metod sečenja dobićete salatu impresivnog izgleda ili savršeno isečene krompiriće!