Skip to Main Content
mojrecept.rs
mojrecept.rs
  • Pretraga
  • Recepti
  • Magazin
  • Proizvodi
  • Kampanja
  • C
  • Prijavljivanje
  • Istorija
  • FAQ
  • Kontaktirajte nas
Ragu

Ragu

Ragu je sos koji se služi uz pastu, a u zavisnosti od vrste mesa koja se koristi, postoji nekoliko varijanti ovog jela. U poređenju sa drugim sosovima kojima je osnova pavlaka ili sos od paradajza, ragu se razlikuje, jer je ovom sosu glavni sastojak upravo meso.

Ragu je sos koji je u 18. veku prvi napravio Italijan Alberto Alvisi. Tokom vremena, ovom sosu su dodavani različiti sastojci, tako da sada imamo mnoštvo varijanti. Iako se najčešće služi uz pastu, ovaj sos je savršen za lazanje, a neki ljudi ga koriste i za pripremu čilija i musake.

Jedna od najpoznatijih varijanti ragua je sos koji je svima dobro poznat: bolonjeze sos. Uz dobru pastu o nekoliko sastojaka po želji, špagete bolonjeze postaju nešto sasvim drugačije.

Sastojci

2 sitno iseckana crna luka srednje veličine; 2 sitno iseckane šargarepe; 2sitno iseckane stabljike celera; 2 čena belog luka; 500g mlevene govedine; ca. 2 konzerve paradajza; 2 kašike paste od paradajza; nekoliko sitno iseckanih svežih paradajza; 125ml crvenog vina; začinsko bilje; 2 stabljike ruzmarina, 1 kašičica sušenog origana, 2 lovorova lista.

Izdinstati luk, šargarepu, celer, beli luk i ruzmarin na kašici maslinovog ulja. Dodati meso, i tek kada je meso gotovo dodati ostale sastojke. Vreme kuvanja je, okvirno, 1 sat i 15 minuta, i recept zahteva povremeno mešanje. Kada dobijete gusti sos, možete uživati u savršenoj porciji špageta!

Ako želite da dodate malo magije u svoj bolonjeze, tokom kuvanja sosa stavite kašiku instant kafe ili dodajte malo slanine dok dinstate povrće.

  • facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Kontaktirajte nas
  • Obaveštenje o privatnosti
  • Kolačići
  • Pravila i uslovi korišćenja