Jedan od najvažnijih sastojaka ribe svakako jesu omega-3 masne kiseline. Ovo je element koji organizam ne može sam da stvori, ali se zato može uneti konzumiranjem ribe, avokada, čija semenki i drugih namirnica. Generalno, blagodeti konzumiranja ribe su poboljšanje cirkulacije i jačanje srca, što umanjuje rizik od srčanog udara. Riba je jedini životinjski protein koji se može jesti i tokom određenih posta. Ti dani nazivaju se razrešeni na ribu. Najpopularniji načini pripreme ribe su pohovanje ili spremanje u rerni, ali postoji još mnogo načina na koje se ova namirnica može spremiti. Riba se može jesti i sirova, konzervisana ili kuvana.
Riba se u sirovom obliku konzumira kao suši, japansko jelo koje se rado jede širom planete. Suši se najčešće servira u obliku rolnica koje sadrže pirinač, alge, povrće, ribu ili druge sastojke. Za pripremu sušija se najčešće koriste tuna ili losos.
Konzervisana riba je najčešće dimljena ili marinirana. Haringa, skuša ili losos su odličan izbor konzervisane ribe.
Riba se može spremati u rerni, može se kuvati za riblju čorbu ili pržiti. Kada se sprema u rerni, odlično se slaže sa povrćem i sosom koji mesu daje karakterističan ukus (šaran) ili običnim sosom na bazi meda (losos).
U Velikoj Britaniji su najpopularniji prženi fileti ribe servirani uz krompiriće. Da biste napravili hrskave i ukusne krompiriće, uvaljajte ih u mešavinu kukuruznog brašna i prezli, u koju možete dodati svoje omiljene začine. Na ovaj način se nabolje spremaju šaran, karaš ili pastrmka. Šaran je, pak, najbolji izbor za ukusnu riblju čorbu!