Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to Main Content
mojrecept.rs
mojrecept.rs
  • Pretraga Pretraga
  • Recepti Recepti
  • Magazin Magazin
  • Proizvodi Proizvodi
  • Kampanja Kampanja
  • MAGGI MAGGI
  • C C
  • THOMY THOMY
  • Prijavljivanje Prijavljivanje
  • MAGGI
  • MAGGI Proizvodi
  • MAGGI Recepti
  • MAGGI Istorija
  • Istorija
  • FAQ
  • Kontaktirajte nas
  • THOMY
  • THOMY Proizvodi
  • THOMY Recepti
Žena premešta naseckano povrće

Kako da bacate manje hrane

 

 

Mnoštvo je razloga zbog kojih treba da svedemo bacanje hrane na najmanju moguću meru. Svi znamo da što manje bacamo, to je bolje i za životnu sredinu i za naše budžete. Ipak, ponekad se nešto pokvari brže nego što očekujemo pa je bacanje jedina opcija koju imamo.

U nastavku su moji saveti za očuvanje svežine namirnica.

Minestrone supa

Prvo na redu je skladištenje. Adekvatno čuvanje svežih namirnica će produžiti njihovo trajanje nekoliko dana ili nedelja, u zavisnosti od vrste. Važno je čuvati voće i povrće odvojeno, jer će u suprotnom povrće brže da sazri, odnosno prezri. Neke namirnice se čuvaju u frižideru, dok će druge duže trajati ako ih ostavite na sobnoj temperaturi ili suvom i tamnom mestu. Jednostavan način na koji možete zapamtiti pravilno skladištenje namirnica jeste da zapamtite gde su bile kada ste ih kupili; u većini supermarketa povrće i voće se brzo prodaje, ali uprkos tome, i oni neke vrste skladište u frižiderima, a neke na sobnoj temperaturi, tako da je najbolje da i vi učinite isto. ​Čak i najbolji planovi mogu da se izjalove, tako da uprkos pravilnom skladištenju, ako vidite da povrće ne izgleda baš sjajno, od njega možete napraviti čorbicu kao što je ova. Iako se u ovom receptu koriste šargarepa, luk i tikvice, uvek možete koristiti drugo povrće poput paprika, pečuraka, spanaća - zapravo, šta god imate u kući. Što se tiče voća, uvek možete napraviti preukusan smuti ili šejk.

Kada je meso u pitanju, najbolje je odreske ili delove fileta zamotati odvojeno, obeležiti, datirati i staviti u zamrzivač. Ako vam je zamrzivač pun, možete da usitnite meso i napravite musaku, ragu ili čili kon karne. Kada se jelo ohladi, prebacite ga u plastične posude sa poklopcem. Tako ćete dobiti dodatnih nekoliko dana, jer kuvano meso duže traje od sirovog.

Goveđi paprikaš

Povrće za salatu, kao što su zelena salata, krastavac i paradajz, najčešće traje duže ako je sasvim suvo. Po mogućstvu, držite ih u fioci za povrće u frižideru, i to u zasebnim posudama u koje ste stavili ubrus. ​Sveže začinsko bilje će duže trajati ako ga stavite u čašu sa malo vode, pokrijete vlažnim ubrusom i čuvate u frižideru. Kada budete želeli da ga iskoristite, isprobajte ovaj recept za preukusnu salatu sa piletinom i mocarelom sa svežim začinskim biljem.

 
Popečci od ostataka hrane

Šta možete uraditi sa ostacima hrane

Ponovo vam je frižider pun viška hrane koja nije pojedena?
Pročitajte više
  • facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Kontaktirajte nas
  • Registracija
  • Obaveštenje o privatnosti
  • Kolačići
  • Pravila i uslovi korišćenja